Υγροβιοτοπος & Πανιδα Καλλονης

Ο υγροβιότοπος και η πανίδα της Kαλλονής

Η Λέσβος αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για χιλιάδες ενδημικά και αποδημητικά πουλιά και αμφίβια. Ο πιο γνωστός υγροβιότοπος βρίσκεται στην περιοχή της Καλλονής και αποτελεί ένα άριστο καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής πολυάριθμων σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών. Έχουν καταγραφεί περίπου 134 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία είναι φαλαρίδες, πετροτριλίδες, αβοκέτες, μαυροπελαργοί, λευκοπελαργοί, ροζ φλαμίνγκο, θαλασσοκόρακες και κύκνοι, 45 είδη λιβελούλας και 530 είδη μέλισσας.

Ο υγροβιότοπος του κόλπου Καλλονής περιλαμβάνει όλο το θαλάσσιο χώρο του Κόλπου και μεγάλο αριθμό χερσαίων υγρότοπων: Τις αλυκές Καλλονής και Πολιχνίτου, τους χειμάρρους Τσικνιά, Βούβαρη, Μυλοπόταμο, Εννιά Καμάρες, Ποταμιά, Λιμνοθάλασσα των Μέσσων, κ.ά. Οι παράλιες περιοχές του κόλπου Καλλονής έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο προστασίας NATURA 2000. Οι αλυκές της Kαλλονής συγκεντρώνουν πολλά πουλιά, όπως φοινικόπτερα, ερωδιούς, φλαμίνγκος κ.ά.

Η πανίδα και η χλωρίδα που συναντάμε στο νησί είναι πλούσια. Τα Σαρκοφάγα που μπορούμε να συναντήσουμε στη Λέσβο είναι το κουνάβι ή ατσίδι (Martes foina), νυφίτσα ή ποντικονύφη (Mustela nivalis) και η αλεπού (Vulpes vulpres). Το πιο σημαντικό θηλαστικό της Λέσβου είναι ο περσικός σκίουρος (Sciurus anomalus), το οποίο είδος δε συναντάται πουθενά αλλού στην Ευρώπη εκτός της Λέσβου. Άλλα είδη που σίγουρα θα δούμε στο νησί είναι η βίδρα, ο σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor) και ο λαγός (Lepus capensis). Στη Λέσβο επίσης υπάρχουν πολλά είδη από αμφίβια και ερπετά.

Η περιοχή του κόλπου Καλλονής προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς φυσιολάτρες, επισκέπτες και επιστήμονες για την παρατήρηση των πουλιών (bird-watching), αλλά και απλούς τουρίστες. Η καλύτερη εποχή για την παρατήρησή τους είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.