Σκαλα Καλλονης - Εθιμα - Πανηγυρια

Η παραλία της Σκάλας Kαλλονής

Η περιοχή της Καλλονής έχει εκτεταμένες και εξαιρετικά οργανωμένες πλαζ, με ρηχά και ζεστά νερά. Η παραλία της Σκάλας Kαλλονής βρίσκεται 44 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Μυτιλήνης. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι η ψιλή μαλακή άμμος και τα ζεστά ρηχά νερά, όπου μπορεί να κάνει κανείς και θαλάσσια σπορ. Η παραλία είναι οργανωμένη με εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και beach bar και διατίθενται ομπρέλες και ξαπλώστρες για ενοικίαση. Η Σκάλα Καλλονής, με τη μεγάλη αμμώδη παραλία της, έχει βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία. Σχετικά κοντά, πάντα μέσα στον κόλπο της Καλλονής, βρίσκονται και οι λιγότερο πολυσύχναστες παραλίες των Παρακοίλων και της Aποθήκας.

Τοπικά έθιμα - Εκδηλώσεις - Πανηγύρια

Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην Καλλονή παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Σκάλα, φημίζεται ιδιαίτερα για την πασίγνωστη σαρδέλα Καλλονής ή αλλιώς "παπαλίνα", η οποία αποτελεί έναν από τους καλύτερους μεζέδες του καλοκαιριού. Ο Δήμος, στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων, διοργανώνει κάθε καλοκαίρι τον Ιούλιο, τη "Γιορτή της Σαρδέλας" στη Σκάλα Καλλονής. Στη γιορτή οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν σαρδέλες, καθώς και άφθονο ούζο, υπό τη συνοδεία ελληνικής μουσικής και παραδοσιακών λεσβιακών χορών.

Άλλες εξίσου μεγάλες γιορτές και πανηγύρια του νησιού είναι:

• Το Πανηγύρι της Παναγίας στην Αγιάσο τον Δεκαπενταύγουστο.

• Το Πανηγύρι του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο, την Κυριακή των Μυροφόρων.

• Το Πανηγύρι του Άγιου Χαράλαμπου ή του Ταύρου στην Αγία Παρασκευή, το οποίο πραγματοποιείται το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου.

Παράλληλα έχουν καθιερωθεί και ορισμένες νέες ετήσιες γιορτές, όπως η γιορτή του Ούζου, η γιορτή του Τραχανά, η γιορτή του Κάστανου.