Αξιοθεατα γυρω απο την περιοχη της Καλλονης

Μουσεία

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στεγάζεται στο χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής. Η περιήγηση στο αναπαλαιωμένο λιθόχτιστο κτίριο του 1910, προσφέρει μια πλήρη εικόνα όλων των σταδίων της ελαιοπαραγωγής και της λειτουργίας των μηχανημάτων του ελαιουργείου. Στη Μονή Λειμώνος λειτουργεί το μοναδικό Γεωλογικό Μουσείο στο νησί, όπου παρουσιάζονται Λεσβιακά πετρώματα, καθώς και ορυκτά-μεταλλεύματα του νησιού. Επίσης, λειτουργεί Μουσείο Εκκλησιαστικής και Λαϊκής τέχνης που περιέχει εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια και κεντήματα, εικόνες και άλλα ξυλόγλυπτα αντικείμενα και λαογραφικά εκθέματα.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Η Καλλονή ήταν μια από τις πιο ακμαίες πόλεις της μεσαιωνικής εποχής στη Λέσβο. Η ύπαρξη μικρού κάστρου μεσαιωνικής εποχής, στην κορυφή του λόφου "Παλιόκαστρο", μαρτυρεί την αρχαία θέση της στην περιοχή, βορειοανατολικά από τη σημερινή θέση της κωμόπολης. Ερείπια μεσαιωνικού ναού υπάρχουν στο λόφο "Σκεπαστός".

Αρχαίος Ναός της Κλοπεδής: Βρίσκεται κοντά στην Καλλονή, 4 χλμ. βορειοδυτικά της Αγίας Παρασκευής, κτισμένος στην κορυφή ενός υψιπέδου, μέσα στο πράσινο των ορεινών ελαιώνων και με θέα στα βουνά της αρχαίας Πύρρας και στον «Πυρραίο Εύριπο». Ο αρχαϊκός ναός αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής του νησιού και τα ερείπια των κτιρίων αιολικού ρυθμού (6ος αιώνας π.Χ.) είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα. Από όλα τα ευρήματα προκύπτει ότι στην περιοχή βρισκόταν το πιο σημαντικό αρχαίο ιερό της Λέσβου. Σε απόσταση 13 μ. από το ναό αποκαλύφθηκε και δεύτερος αρχαϊκός ναός και στην περιοχή σώζονται επίσης ερείπια Βυζαντινού φρουρίου.

Αρχαίος Ναός των Μέσων: Σε 9 χλμ. νοτιοανατολικά της Αγίας Παρασκευής βρέθηκαν σε ανασκαφές ερείπια μεγάλου ναού του 3ου π.Χ. αιώνα. Εικάζεται ότι εκεί βρισκόταν το ιερό, στο οποίο, όταν πρωτοήρθαν οι Αχαιοί, καθιέρωσαν την κοινή λατρεία για τους τρεις θεούς τους, το Δία, την Ήρα και τον Διόνυσο. Το όνομα του ιερού προέρχεται από το αρχαίο όνομα «το Μέσσον», που δηλώνει το μέσον του νησιού. Η καίρια του θέση έκανε να γίνει το ιερό κέντρο παλλεσβιακής λατρείας και επαφής.

Αρχαία Πύρρα: Κοντά στις εκβολές του ποταμού Βούβαρη, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης της «Πύρρας», καταποντισμένα στη θάλασσα και ορατά όταν το νερό ηρεμεί. Η επικράτεια της Πύρρας καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος του Κόλπου της Καλλονής και ήταν μια από τις πέντε πόλεις-κράτη της Λέσβου κατά την αρχαιότητα. Η ύπαρξή της χρονολογείται από το 10ο-8ο αι. π.Χ., μέχρι το 231 π.Χ. όταν ισχυρός σεισμός κατέστρεψε την πόλη και με την παλίρροια που προκάλεσε, βύθισε τμήμα της. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά αρχαία ερείπια κτιρίων, βωμών, κατάλοιπα ναυπηγείων και λιμενοβραχίονα, σημάδια της λατρείας του λεσβιακού πληθυσμού, οι οποίοι έφτασαν ως προσκυνητές στο μεγάλο ιερό της Πύρρας.

Θρησκευτικά Μνημεία

Μονή Λειμώνος: Βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την Καλλονή, στο δρόμο προς την Άντισσα και το Σίγρι, στη μέση μιας καταπράσινης κοιλάδας. Χτισμένο το 1526, πρόκειται για ένα σημαντικό μοναστήρι στην καρδιά της Λέσβου, με εντυπωσιακό μουσειακό πλούτο και ιστορική σημασία, που δέχεται χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο. Πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει ως μικρογραφία του Αγίου Όρους. Στο χώρο της μονής λειτουργεί πλούσια βιβλιοθήκη με 5.000 τόμους (από το 1502 έως σήμερα) και βυζαντινά χειρόγραφα από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα.

Μονή Μυρσινιώτισσας: Βρίσκεται βόρεια του χωριού Δάφια, σε μικρή απόσταση (4 χλμ.) από την περιοχή Καλλονής, κοντά στη μονή Λειμώνος. Πήρε το όνομά της από τις πολλές μυρσίνες που καλύπτουν την περιοχή. Το βυζαντινού ρυθμού μοναστήρι ιδρύθηκε το 1487 και αργότερα έγινε γυναικείο παράρτημα της Μονής Λειμώνος. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν αρκετές εικόνες Βυζαντινής τεχνοτροπίας μεγάλης αξίας, σημαντικές τοιχογραφίες και το αξιόλογο παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του.